Experiment: Saltat islyft

Experiment: Saltat islyft

Den här veckan visar jag er det så kallade salt lyftet. Ren magi om du frågar barnen men hur kommer det sig att du kan lyfta isbiten med bara hjälp av en tråd? Frågorna är många och svaren likaså iallafall om du frågar barnen och hör efter hur de funderar kring det här.

Du behöver:
– Två glas med vatten
– Tråd (jag hade barn garn hemma, rekommenderar någon annan tråd tex mattvarp)
– Salt

Jag tycker om att jämföra, varför blir det si eller så här och inte där. Reflektioner ring jämförelser kan diskuteras i all oändlighet. Plocka fram två glas och fyll dem med vatten. Lägg en eller flera isbitar i vardera glas. Därefter placerar du bomullstråden över isbitarna i båda glasen. I det ena glaset strör du över salt.

Vänta i en minut och sedan kan du lyfta upp isbiten med hjälp av tråden. Men bara den där du har hällt salt över!

Varför fungerar det?
När salt strös på isbiten löser sig en del salt i det vattenskikt som finns ovanpå. Denna lösningsprocess, en så kallad spontan endoterm process, stjäl värme från omgivningen, dvs det går åt värme för att lösa upp saltet i vattnet. Värmen tas bl a från vattenskiktet ovanpå isbiten som då fryser till is. På detta sätt fryser tråden fast och man kan lyfta upp isbiten med tråden.

Om ni provar hemma berätta gärna vad ni och barn tyckte om Experiment: Saltat islyft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s