Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset – vem tar hem priset ikväll?

Me and my kids har fått möjligheten att läsa ett par böcker som är nominerade till Lilla Augustpriset 2016. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Augustgalan hålls ikväll!

Idag vet jag inte vem jag är


En lättsam bok men med ett stort djup och det finns utrymme för många samtal kring det boken handlar om: Att morfar glömmer! Morfar glömmer bort vem han är, hans barnbarn och vad han ska göra.

Ormbunkslandet


Om den här boken hamnar under kategorin barn och ungdom då vill jag inte ens tänka på snusknivån bland vuxen böckerna. Nu slog jag bara upp en random sida i boken men tyckte den va allt för vulgär även om det inte speglar hela innehållet men jag tappade hoppet direkt då jag inte tycker det hör hemma på ban och ungdomshyllan.

Tio över ett


En roman om att inte vilja flytta men att inte ha något val. Boken känns väldigt aktuell och något jag gav i händerna på min 14åring direkt.

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.  

Blir spännande att se vilken av böckerna som vinner ikväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s