Vad behövs inför förskolestarten?

Vad behövs inför förskolestarten?

Augusti är en månad då många barn börjar förskolan, en ny värld för både liten som stor.
Några generella tips om vad du kan tänka på inför förskolestarten är:

 • Märk kläder, skor, eventuell napp, snutte och gosedjur med barnets namn. Det underlättar både för er som föräldrar och pedagoger, även om ni vet hur ert barns kläder ser ut kan det finnas flera barn som har precis samma plagg och storlek. Textilpenna tycker jag personligen är allra smidigast när jag själv namnar.
 • Om ni vill slippa släpa kläder fram och tillbaka skulle jag säga att ni köper en extra uppsättning med regnkläder och stövlar. Just detta behöver finnas på förskolan varje dag då förskolan går ut även om det regnar.
 • Extra kläder, ju mindre barnet är desto mer kläder går ut (vanligtvis). Ta för vana att titta genom lådan/ryggsäcken varje dag så det alltid finns ombyte. Barnen kan behöva byta kläder flera gånger vissa dagar så för att gardera sig skulle jag säga att tre ombyten bör finnas varje dag.
 • Solkräm, vissa förskolor står för solkräm medan det på andra ställen är föräldrarna som har med, så fråga på förskolan där ni börjar hur det ser ut.
 • Blöjor tar föräldrar med själva, tvättlappar, salvor brukar de flesta förskolor hållas med (fråga på er förskola, vet att de senaste åren ändrat sig lite).
 • Ytterkläder, även om det är varmt på morgonen kan det mulna på under dagen och en jacka eller kofta behövs. Ta med kläder efter varierande väderlek.
 • Gosedjur, även om barnen inte använder gosedjur hemma kan många tycka att det är tryggt att ha med sig något mjukisdjur hemifrån första veckorna.
 • Solhatt eller keps för att skydda sig i solen.
 • Sova: Det är väldigt olika från förskola till förskola, en del sover ute i vagnar medan andra sover inne på madrasser så hör med just din förskola vad som behövs.Den här listan är baserad på barn som börjar inskolning under någon av de varmare månaderna, annars behövs ju givetvis andra ytterkläder men det kan jag återkomma till i ett annat inlägg.
  Vilka är era bästa tips när barnen börjar förskolan, oavsett om det är inskolning eller att ni ska tillbaka efter semester? Dela gärna med er!

Läs gärna också tips att tänka på vid inskolning.

ryggsäck till förskolan

5 kommentarer

 1. Annik · augusti 9, 2015

  Tack för listan, den är bra påminnelse även för oss som har små som skolades in förra hösten. Skönt också att få bekräftat att jag inte är överdriven som har två ombyten och extra allt i sonens korg på förskolan.

  Vill tipsa om http://namnnappen.se som är himla bra! Att märka napparna själv är svårt, namnet nöts bort eller lossnar så lätt.. Men med namnnappar så är det svårt att missa vems nappen är. Inför sommarens semestersammanslagning av två förskolor beställde jag en laddning nappar med sonens förnamn, avdelningsnamn och förskolenamn på. De är jättebra! Pedagogerna uppskattar dem, det blir inga funderingar om vems napp som tappats/slängts iväg och det är inte dyrt att skicka efter, extra smidigt att de levereras till brevlådan.

  Gilla

 2. Elin Dahlström · augusti 15, 2015

  Tusen tack för väldigt braiga tips! Min dotter på 1.5 år ska inskolas på måndag och två veckor fram. Har fått ett bra första intryck! 🙂

  Gilla

  • sarianne · augusti 16, 2015

   Vad spännande, roligt att ni fått ett bra första intryck. Berätta gärna hur det upplevdes för er sen, hoppas allt ska gå bra för er!

   Gilla

 3. LinizTravel · augusti 12, 2016

  Vilken bra lista!!!! Heja dig!!! Kramar

  Gilla

 4. Tatyana · augusti 13, 2016

  Blöjor har jag aldrig hört att man ska ta med sig själv. Alla förskolor där vi bor och där vänners barn går står för blöjor. Visste inte att det fanns förskolor där föräldrarna måste ta med blöjor, men alltid lär man sig något nytt 🙂
  Det tycker jag borde ingå i kostnaden man betalar i förskoleavgift.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s