20 saker att stoppa i påskägget istället för godis – Sarianne
sarianne

Sarianne

20 saker att stoppa i påskägget istället för godis

Jag läste i veckan att ett normalstort påskägg innehåller 75 sockerbitar!!!
Känns gräsligt när man får den siffran så där svart på vitt, 75 sockerbitar i ett påskägg sen får många barn (liksom våra) påskägg ifrån mor och farföräldrar, kusiner, vänner och så vidare, listan kan göras lång, väldigt lång för många barn.

I år har vi redan nu förvarnat släktingar om att vi skippar sötsakerna i påskägget i år, eftersom vi har ett barn med övervikt tänker vi särskilt på det här men jag märker att det är svårt för många att sätta sig in i vårt tänk kring det här med barn och sötsaker. Det är så traditionellt bundet att barnen gärna ska få ett glas saft och en bulle om de leker tillsammans eller två glassar. Vi upplever ibland att vi kan behöva försvara oss om vi säger nej till sötsaker.
”En bulle kan hon väl få”!

Nej, det är just det hon inte kan få utan vi spara hellre den bullen tills ett festligt tillfälle, till ett kalas eller om vi som familj själva vill gå ut och fika. Jag tänker ofta på att samhällets åsikter inte är uppbyggt efter förståelsen för hur det är att kämpa med ett överviktigt barn. Det är så självklart att fika, bjuda barnen på glass och sötsaker och alla gör det ju av välmening även om det blir så fel – för vår familj!
Så i år kör vi påskägg utan sötsaker och istället fyller vi det med andra härligheter som jag är säker på att barnen kommer tycka om minst lika mycket. Jag har funderat ett tag vad vi ska köpa så jag tänkte passa på att dela med mig av en del förslag, lämna gärna en kommentar om du kommer på fler saker:

1. Såpbubblor – hur roligt som helst för både stor och liten.
2. Hopprep – bidrar till rörelse och utelek.
3. Böcker eller tidningar.
4. Fröpåsar med egna morötter eller vackra blommor som växer upp.
5. Besök på badhuset, leklandet eller något annat som ger rörelse.
6. Pysselsaker
7. Slime
8. Frimärken, bokmärken, fotbollskort eller något annat barnet samlar på.
9. Skriv ut ett experiment och lägg i vad ni behöver för att göra det.
10. Trädgårdshandskar och en liten spade om ni vill rensa ogräs tillsammans.
11. Smyckeskrin eller kassaskrin.
12. En film – mysigt som aktivitet under påskens lediga dagar.
13. Kläder, underkläder eller strumpor.
14. Ballonger.
15 .Bok eller tidning.
16. Magnetbokstäver.
17. Bollar av olika slag, små stora, studsbollar eller fotbollar.
18. Frissbee
19. Tatueringar eller klistermärken
20. Frukt i alla möjliga former och färger.

pyssel påskhare

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linn

  Hej! Vilket bra inlägg av dig! Vi i vår familj försöker också hålla vår dotter (2 år gammal) från sötsaker in i det längsta. Hon lider inte av övervikt men vi är bara av den åsikten att det som är gott inte nödvändigtvis måste innehålla en massa socker. Vi vill inte skapa dåliga vanor från början genom att truga på henne något som hon inte ens vet vad det är. Vi får dock också kämpa mot allas åsikter om att vi är stränga och att det är synd om henne för att hon inte får fika, men jag är som dig där. Om hon någon gång skulle få något som innehåller socker så vill jag och hennes pappa själva få välja ett tillfälle som är lite festligare. Inte bara för att någon annan tycker att man ska fika. Skönt att hitta någon med samma värderingar!

  Andra tips att ha i påskägget: goda och lite mer exotiska frukter om man gillar sådant eller majskrokar (för de minsta). Ha en bra dag :-)

  1. sarianne
   sarianne

   Stå på er, min erfarenhet är att det blir svårare med barnets ålder att få förståelse över varför man väljer att avstå sötsaker.

 2. Therese

  Här blir det samma sak. Mina barn äter inte godis ännu och jag tycker att man borde ge barnen nåt skojigt i ägget istället för godis då det är som du säger att oftast får dom flera stycken, nej bättre att stoppa i skojiga saker.

  1. sarianne
   sarianne

   Godis äter många andra så mycket ändå så jag håller med någon skojig sak som de kan leka med under påskledigheten är min melodi!

 3. Linda

  Många bra tips. Lägger till lekmat, våra leker mycket med sitt lekkök, så de får lite påfyllning dit. Hittade fina i trä.

 4. Heléne

  Bra idéer och tips!
  Vi äter alla alldeles för mycket socker. En himla bra faktafilm för vuxna är Sugerman på SVT Play bl.a.
  Man tror man är nyttig men det är socker i nästan allt. Svårt att bli kvitt sockerberoendet.

 5. Elin

  Tack för många bra tips! :) Jag tänkte höra vad man som förskollärare skulle tycka vara kul att få till påsk.. bara något litet men med en tanke bakom liksom! :) Till julen fick dom en korg med bland annat frukt och godis i. Till sommaren då dottern byter förskola har jag tänkt ge varsin personlig sak :)

  1. sarianne
   sarianne

   Så himla svårt, jag tror inte jag har fått någon påskpresent. Men jag gillar det här med att få någon gåva till förskolan som man kan använda tillsammans med barnen, till exempel en faktabok, ett utskrivet experiment och tillbehör som behövs till det, eller några fröer som man kan så nu under våren.