5 tips på alternativa julkalendrar istället för choklad! – Sarianne
sarianne

Sarianne

5 tips på alternativa julkalendrar istället för choklad!

Julen närmar sig med storsteg vilket också för många innebär ett ökat kaloriintag, i samband med påsken gjorde jag ett inlägg 20 saker att stoppa i påskägget istället för godis som fick stor respons och jag blev kontaktad både av radio och tidning. Jag tänker på det inlägget en del, hur det kunde få sån stor genomslagskraft och vilka reaktioner det väcker att bryta traditioner i form av något annat än godis. Nu när det närmar sig jul så visst ska vi baka och äta gott tillsammans men det finns vägar där vi kan välja.

Chokladkalendrar ofta en tradition hos många! 

Tror vi att det kommer gå någon nöd på dem? Definitivt inte. Det finns så många alternativ till just godis eller choklad i kalendrarna, här kommer fem tips på vad du kan erbjuda istället:

 1. Kalender med aktiviteter
  Hos oss lutar det med åt denna variant, jag tänker att hela familjen har en gemensam. Beroende på vad du vill erbjuda din familj för aktiviteter så kan du välja att lägga 24 lappar i en glasburk eller sortera upp dem genom att lägga en lapp i burken varje morgon eller sortera dem i 24 påsar. Jag kommer att lägga dem i 24 påsar och så får man ta en lapp var fjärde dag. Vad kan man skriva på lapparna då?
  Fundera över vilka dagar ni har tid, på helgen eller någon dag där ni slutar tidigt eller är lediga kan ni lägga krutet som till exempel pepparkaksbak, en utflykt till skogen eller annat som kräver lite mer tid.
  – Tänk sådant ni ändå tänkt göra, tex kan det stå julpyssel på en lapp, slå in julklappar så får barnen hjälpa till att sil in ett par stycken. Baka julgodis eller sätta fram alla tomtarna och klä granen.
  – Det behöver inte vara avancerade saker utan det kan även stå, ta en promenad och köp ingredienser till ett fruktmat till mellanmålet, bygg en snögubbe, frys is, läs en bok, spela ett spel, ta ett fotbad, “Du får välja lek”, se en film tillsammans, måla och så vidare.
 2.  

 3. En bok för varje dag
  I veckan såg jag världens bästa tips på Facebook, det var ett tips där man kunde slå in 24 böcker så får barnet/barnen öppna en varje dag som man läser tillsammans. Det behöver inte vara nya böcker utan du kan välja ut några favoriter ifrån hyllan hemma eller köp begagnade. Jag älskar den här iden!
 4.  

 5. Alternativ julkalender
  Den klassiska paketkalendern finns att tillgå, små presenter som suddgummin och pennor som öppnas varje dag. Det finns även färdiga alternativ som legokalendrar, pixikalendrar, mumin och Barbie har också egna varianter. Dessa och fler andra kan man köpa via Loppishopping (du vet väl att du får bonus på alla köp du gör via loppishopping).
  alternativ till julkalender
 6.  

 7. Om du har äldre barn
  Vi har en tonåring här hemma som nyligen börjat gilla te så min tanke är att göra en tekalender till henne, olika smaker på te och en som får öppnas varje dag.
 8.  

 9. Minneskalendern eller “24 saker jag gillar med dig”!
  – Plocka fram 24 minnen som du paketerar och så får familjen öppna en per dag med minnen ni har tillsammans, det här kommer garanterat att få er att le minst 24 gånger under julen vilket kan behövas i den stundande julstressen. Det går ju att slå in både foton eller favorit snäckorna ifrån stranden eller någon annan souvenir ni har ifrån olika platser.
  – Till familjemedlemmarna skriver du 24 lappar till varje med saker som du gillar just med dem, alla får en burk med 24 lappar där en får läsas varje dag. Tänk dig själv att få höra 24 saker som just någon annan gillar om just dig. Fantastiskt låter det i mina öron och tänk vilken boost du ger någon annan.

Hoppas ni fick någon ide till alternativ julkalender i år, berätta gärna hur ni gör hemma hos er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Jag har gjort dels en egen sagokallender, där sagan är uppdelad i 24 delar och man får vänta på fortsättning till nästa dag. Uppskattat av min son i alla fall, då sagan ofta handlar om honom, varje dags saga är bara 5-10 meningar så inget jätte avancerat.
  Sen brukar jag köpa en legoask då jag inte tycker att de färdiga lego kalendrarna är jätte roliga, sonen vill ha lite mer utmaning i sitt byggande. Asken delar jag sen upp i 24 paket