Sarianne

8 saker att göra på höstlovet – under 50-lappen

Höstlov inom kort, ett riktigt mysigt lov så där mitt i terminen. Under våren är man ledig flera extra dagar ändå så just höstlovet är något som vi brukar se fram emot mest. Kylan finns där vilket skapar förutsättning för flera roliga aktiviteter utomhus men sen är det lika härligt att krypa upp hemma med en filt och varm choklad. Lov det kommer ju också med en ångest för många, barnens kompisar åker utomlands eller unnar sig ett par hotellnätter, alla har inte de förutsättningarna och även om man har kanske man väljer att lägga pengarna på andra saker. Våra höstlov brukar se väldigt olika ut, någon av oss arbetar medan den andra är hemma med barnen. Allt ifrån hemma slapp till en dagsutflykt till badhuset brukar vi hitta på. Om man känner att man vill hitta på roliga och minnesvärda saker med barnen är min generella erfarenhet att det nödvändigtvis inte behöver vara de kostsamma aktiviteterna som uppskattas mest, därför tänkte jag ge er mina tio bästa tips på saker att göra tillsammans som kostar under 50 lappen.

1

Lämna gärna en kommentar i inlägget och fyll på med fler tips så kan jag uppdatera listan framöver.

 1. Lövjakt och dela ut hösthälsningar: Höstens färgglada löv är i särklass det bästa jag vet, barnen brukar uppskatta att plocka löv i olika former och färger. Ta med er en påse ut i skogen eller en allé där ni har mycket löv, plocka ihop era vackraste. Ni kan också ha mer er picknick och efter att ni har fikat kan ni undersöka löven. Vilken färg finns det mest av? Kan du hitta två löv som ser likadana ut? Vilket är störst? Löven kan ni se måla på och trycka på papper. När färgen sedan har torkat kan ni skriva hösthälsningar och sedan dela ut konstverken till några som bor inom promenadavstånd. Då blir det en aktivitet till en annan dag under lovet där ni delar ut hälsningarna, uppskattat!
 2. Dramatisera eller sjung: Beroende på barnens ålder kan ni göra en egen dramatisering, Bockarna Bruse brukar vara väldigt populärt. En extra finess på det hela kan vara att spela in föreställningen med din telefon så kan ni sen titta om och om igen. Om barnen är mindre kan man göra samma sak fast välja ut ett par sånger som man sjunger tillsammans och sen spelar in.
 3. Utnyttja det som finns i er närhet: Biblioteket, 4H gård eller museum. Många kommuner ordnar med gratis aktiviteter som teater och gymnastik under lov, in och läs på er kommuns hemsida så finns det säkert info där.
 4. Hitta en ny lekplats: Hitta en lekplats som ligger en bit ifrån er, oftast blir leken hur rolig som helst när man hittar något nytt och inte besöker den vanliga lekparken. Finns säkert flera inom er kommun som ni inte testat alls eller så många gånger. En liten frukt eller packa med en smörgås gör ofta upplevelsen till något extra.
 5. Geocaching: Ett säkert tips som jag alltid delar med mig av om någon vill ha förslag på något roligt att göra, klicka på länken så får du info om hur det funkar.
 6. Rör på er tillsammans: Något barn ofta gillar att göra är att röra på sig vilket är något vi alla föräldrar bör uppmuntra. Det finns fler olika sätt att röra på sig, ni kan göra några övningar inomhus eller så går ni ut och leker kull. När vi är ute på promenader kör vi ibland jaga, det vill säga att en av oss går först och så ska de som kommer efter hinna ikapp och klappa på axeln, den som klappade på axeln är sedan den som får ta täten. Roligt och lite extra motion på köpet. Win win!
 7. Skapa ännu mer med löv: Se bilder nedan för inspiration.
  pyssel med löv
  löv pyssla  spöken av löv
 8. Hemma-bio: Bädda med madrasser framför soffan eller gör det extra mysigt med massor av kuddar och täcken framför soffan. Välj en film som passar alla, poppa lite popcorn eller skärm lite goda frukter till en fruktsallad.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.