Jag önskar att jag alltid kunde vara så här närvarande – Sarianne
sarianne

Sarianne

Annons

Jag önskar att jag alltid kunde vara så här närvarande

Tredje dagen med semester och jag känner redan att jag har fått så mycket tid med barnen som annars går åt till jobb, städning, fritidsaktiviteter och andra måste. I vårt hushåll jobbar vi båda 100% vilket rätt direkt medför väldigt många förlorade timmar med barnen dagligen, nu har jag den lyxen att jag vissa dagar i veckan börjar tidigt så jag är i regel hemma skapligt ändå.

Men efter en arbetsdag är ofta både kropp och knopp på sparlåga, så resterande energi räcker till matlagning, läxläsning och det som behövs göras för dagen. Jag märker nu efter bara tredje semesterdagen hur mycket tid vi har fått tillsammans, vad mycket vi hunnit med fast vi egentligen inte gjort någonting speciellt och hur tiden får oss att må bra – tillsammans!

Närvarande förälder heter det ju så fint! En svårt ekvation i en stressig vardag. 

Vi har fyra veckor framför oss och inga direkta planer, vi har tänkt att ta dagarna som de kommer. Små utflykter som vi annars inte tar oss tiden att göra. Igår gick vi en promenad längs med Göta Kanal, tittade på båtar, pratade och läste på skyltar vad för aktiviteter som erbjuds. Vi hittade en båt man kan åka ut med, äta lunch så det är en av våra nästa planer. Färden tar oss fyra timmar och det är en liten båt som mer eller mindre bara kräver att man sitter still och njuter av färden. Underbart!

Det är just det här som vår sommar 2015 kommer att handla om!
Tid, tid och åter tid!
Samtal, samtal och åter samtal!
Närvarande, närvarande och åter närvarande!
Guldkorn, guldkorn och åter guldkorn!

Imorgon har vi en cykeltur planerad, en sträcka på 1,5 mil och dit tar vi med oss lunch och badkläder.

Jag fortsätter att tjata om vikten av att koppla ner oss, lämna telefonen hemma, ha elektronikfria tider på dygnet. Inför en regel som passar hemma hos er, man överlever och allt finns kvar på instagram, Facebook och så vidare även om du uppdateras några timmar senare om omvärlden. Lägg ner den där nedrans telefonen och lägg ditt fokus på dina barn, den tiden kommer du aldrig att ångra – jag vågar lova dig det!

Jag får påminna mig själv ibland!

Do more of what makes you happy!

Närvarande under semestern, vad händer sen när hösten plötsligt står och knackar på dörren. Fyra veckor går snabbt och när det är dags att återgå till jobbet hur håller vi kvar det här med tid, samtal, närvarande och guldkorn?!

  • Avsett en dag i veckan som ni gör något tillsammans hela familjen. Tänk både stort och smått, en promenad i skogen kan vara precis lika uppskattat som en hotellövernattning.
  • Planera upp veckan, vem gör vad, vem hämtar och lämnar på förskola/skolan. Skriv en matlista och handla allt som behövs till för hela veckan.
  • Hjälps åt med städningen, även de minsta klarar av små enklare uppgifter, J här hemma har länge haft som uppgift att ställa ordning skorna i hallen. Våga ställa krav på att alla hjälps åt, ju fortare sysslorna görs desto mer tid får vi över när vi kan spela spel med er.
  • Städa lite varje dag, håll efter så det aldrig blir kaos då klarar man sig ofta med en kvar varje dag där alla hjälps åt.
  • Låt var sak ha sin plats, organisera upp så att alla vet vart sakerna ligger.
  • Förbered maten kvällen innan om ni jobbar sent så ni endast behöver koka pasta när ni kommer hem. Mätta magar är en förutsättning hos oss för att hålla allas humör i schack.
  • Ta en kvällspromenad och prata igenom hur dagen eller veckan har varit.
  • Ta med er middagen ut i naturen, grilla korv eller gör en sallad och ät vid en strand, skogen eller någon plats ni gillar.
  • Som sagt se till att få till tider på dygnet när ni släpper telefon, ipads, tv och datorer helt.

närvarande förälder

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons