Sommarläsning för mindre barn – Sarianne
sarianne

Sarianne

Sommarläsning för mindre barn

Semestertider, tiden då man hinner de saker som annars gnager lite på samvetet. Läsa böcker gör vi såklart även om det inte är semester men det är under de lediga dagarna vi verkligen kan frossa i böcker. Bok efter bok…

Här kommer tre tips på böcker som passar de mindre barnen!

Boken: du
Den här boken är enkel med ett budskap som är allt annat än enkelt, den hatar om Jag – Du – Vi. Trots att boken är skriven i all enkelhet så lämnar den många viktiga frågor kring varje sida, mycket bra diskussioner som kommer upp och som passar både hemma i familjesituationer som i en barngrupp på förskolan. Känslor bearbetas, vikten av att bli sedd och egenskaper om hur en bra vän kan vara lyfts fram. En bra bok att använda sig av som diskussionsunderlag vid livskunskapsfrågor och värdegrund.

barnbok om värdegrund

Boken: Svea bygger

Det här är en bok som riktar sig till dem allra minsta, boken är illustrerad på ett sätt som väcker mycket samtal och texten håller sig enkel. Texten handlar om sådant som barnen själva kan relatera till, saker som de själva upplever i sin vardag. I slutet av boken finns händelseförloppet ritar i rutor så barnet själv kan återberätta berättelsen med hjälp av bilderna.

bok för mindre barn

barnbok med återberättande

Boken: Malte Modig och glitterhästen
Boken belyser känslan rädd, trots att Malte Modig har ett efternamn som antyder just modighet så är han rädd för det mesta. I boken handlar det om att Malte ska köpa en present till sin bästa vän Märta han väljer en rosa glitterhäst. När Malte kommer hem vill han själv ha glitterhästen, kan han ta Märtas present och ge något ifrån hans egna låda? Kan en pojke ha e rosa glitterhäst, kan han ge en “pojklekak” till en tjej?

En bok som även väcker barns tankar och funderingar kring det här med genus, här behandlas frågor direkt ifrån barnen har de samma syn som en del vuxna om vad som är pojk- och flickleksaker eller är de okomplicerade och tänker inte alls utifrån genusaspekten?

barnböcker för boksamtal

Alla böcker är ifrån Idus förlag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.