Sarianne

Barnfetman ökar i Sverige – nu är det dags att lyfta fram problematiken!

Barnfetman ökar i Sverige ändå upplever jag det svårt att få bra, nyttig och framförallt kunskap i ämnet. Det är tabu med övervikt hos barn att prata om det, vägleda varandra, dela med oss av tips och idéer borde vara en självklart men istället sitter vi på varsin kammare och grubblar över hur vi på bästa sätt ska hjälpa våra barn.

Idioti!

Det är svårt att få hjälp om man har ett barn med övervikt, på bvc har vi fått höra att det är bra med med lite ”hull” det kommer att växa bort men om det inte växer bort vad får man för hjälp då? Vi har tagit kontakt med en dietist för att se över matvanor, mängden mat och fått information om vilka livsmedel man kan minska ner på och så vidare. När ett barn har övervikt handlar det mycket om att ”växa i sin egen vikt”, försöka bromsa ökningen av vikt så menar sjukvården att barnet kommer bli normalviktigt bara det hinner växa på längden.

Riktigt så enkelt är det inte! Det är svårt att få den hjälp man behöver känner jag och svårt att bli tagen på allvar. Vi kämpar som fasen med barnets övervikt hemma men ändå vill det inte ge med sig. Vi har ett barn av varje, en med undervikt och en med övervikt vilket har varit ett dilemma för oss, hälla grädde eller inte i såsen liksom?

Det jag också upplever är att det är väldigt känsligt att prata om barn med övervikt, jag upplever det inte alls jobbigt att prata om det med mitt barn, jag tror att det är avgörande att just prata om det tillsammans för att skapa en förståelse kring problemet, det kan ju faktiskt leda till allvarliga hälsoproblem om man inte sätter stopp! Kring påsk skrev jag ett inlägg kring påskägg och socker där jag även tog upp svårigheter kring samhällets syn på fika, varje gång man ses ska det fikas och en bulle är väl ingen fara? Har man ett stort kontaktnät kan det bli väldigt många bullar!

Vi har aktivt fokuserat på att hitta lösningar och andra alternativ i över ett år nu, lyft problemet, ändrat matvanor, informerat berörda som skola och vårt nätverk samt sökt hjälp på vårdcentral.

Jag tycker det är dags att vi lyfter upp det här ämnet ordentligt nu, vi behöver hjälpa våra barn, det finns inget som är genant eller misslyckande med att ha ett barn med stor aptit på mat. Tillsammans kan vi göra skillnad och jag kommer att dra nytta av min blogg för att nå ut till er som sitter i samma situation som oss. Jag vill att vi synliggör det här problemet, vågar prata om det och hittar verktyg som kan hjälpa våra barn. Mitt mål till en början är att posta ett inlägg i veckan som kan relateras till ämnet, ”Hur pratar man med sitt barn om övervikten”?, tips på rörelse tillsammans med ditt barn, ”Hur kan man introducera mer grönsaker”? och alternativ till fredagsmyset istället för chips.

Har du också ett barn med övervikt hör gärna av dig eller om du har egna tips, tankar och idéer som jag kan lyfta kring ämnet så är du mer än välkommen att skriva till mig: sarianne1@hotmail.com

barn med övervikt

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag blir trött, arg och lite ledsen att det känns som att jag måste försvara varför jag inte vill att min son ska få obehindrat med ”fika” om vi är borta någonstans. Det handlar inte om en bulle, utan det ska va saft, bullar, glass i överflöd. För nu är det minsann lyx att hemma hos mormor eller farmor osv här ska det kalasas (en helt vanlig dag) och vill barnet ha vatten och dricka så ska det fram med festis eller läsk, för vatten vill väl ingen ha när man fikar även om vårat barn helst dricker vatten. Droppen va när min mamma frågade om våran 6 månaders bebis fått smaka glass än?? Blev jättearg! Vi har ofta fredagsmys med grönsaker i stavar och olika dippar. Vardagsmotion jobbar vi också på. Cykla och gå istället för att ta bilen. Kvällsprommenad hela familjen, sonen på 5 år brukar cykla då. Ingen lång runda men vi kommer ut och gör nått tillsammans. Hur ska man få sina barn att röra på sig och äta bra om man inte själv gör det? Min bror har alltid varit överviktig, men jag vet inte ens om våra föräldrar engagerade sig i det. Vi hade ju alltid limpa och oboy hemma till frukost tex.. Vet inte om det är okunskap eller vad det är, att man inte vill ge sina barn bra och näringsfull mat?