20 saker att stoppa i påskägget istället för godis – Sarianne
sarianne

Sarianne

20 saker att stoppa i påskägget istället för godis

Jag läste i veckan att ett normalstort påskägg innehåller 75 sockerbitar!!!

Känns gräsligt när man får den siffran så där svart på vitt, 75 sockerbitar i ett påskägg sen får många barn (liksom våra) påskägg ifrån mor och farföräldrar, kusiner, vänner och så vidare, listan kan göras lång, väldigt lång för många barn.

I år har vi redan nu förvarnat släktingar om att vi skippar sötsakerna i påskägget i år, eftersom vi har ett barn med övervikt tänker vi särskilt på det här men jag märker att det är svårt för många att sätta sig in i vårt tänk kring det här med barn och sötsaker. Det är så traditionellt bundet att barnen gärna ska få ett glas saft och en bulle om de leker tillsammans eller två glassar. Vi upplever ibland att vi kan behöva försvara oss om vi säger nej till sötsaker.

En bulle kan hon väl få”!

Nej, det är just det hon inte kan få utan vi spara hellre den bullen tills ett festligt tillfälle, till ett kalas eller om vi som familj själva vill gå ut och fika. Jag tänker ofta på att samhällets åsikter inte är uppbyggt efter förståelsen för hur det är att kämpa med ett överviktigt barn. Det är så självklart att fika, bjuda barnen på glass och sötsaker och alla gör det ju av välmening även om det blir så fel – för vår familj!

Så i år kör vi påskägg utan sötsaker och istället fyller vi det med andra härligheter som jag är säker på att barnen kommer tycka om minst lika mycket. Jag har funderat ett tag vad vi ska köpa så jag tänkte passa på att dela med mig av en del förslag, lämna gärna en kommentar om du kommer på fler saker:

 1. Såpbubblor – hur roligt som helst för både stor och liten.
 2. Hopprep – bidrar till rörelse och utelek.
 3. Böcker eller tidningar.
 4. Fröpåsar med egna morötter eller vackra blommor som växer upp.
 5. Besök på badhuset, leklandet eller något annat som ger rörelse.
 6. Pysselsaker
 7. Slime
 8. Frimärken, bokmärken, fotbollskort eller något annat barnet samlar på.
 9. Skriv ut ett experiment och lägg i vad ni behöver för att göra det.
 10. Trädgårdshandskar och en liten spade om ni vill rensa ogräs tillsammans.
 11. Smyckeskrin eller kassaskrin.
 12. En film – mysigt som aktivitet under påskens lediga dagar.
 13. Kläder, underkläder eller strumpor.
 14. Ballonger.
 15. Bok eller tidning.
 16. Magnetbokstäver.
 17. Bollar av olika slag, små stora, studsbollar eller fotbollar.
 18. Frissbee
 19. Tatueringar eller klistermärken
 20. Frukt i alla möjliga former och färger.

  påskpresenter till barn

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Minna

  Jag gillar det här inlägget skarpt! Jag har aldrig förstått varför man ska överrösa barn men socker som är en produkt som är mer beroendeframkallande än heroin. Jag har själv inga egna barn men jag och min man har pratat om detta ändå och känner precis som du att vi inte vill att våra barn ska äta massa socker. Även om man inte har överviktiga barn så kan de ändå vara tjocka på insidan. Jag tycker att folk ska respektera ert val som familj och framför allt stötta ert barn så att hon inte blir mer överviktig för att de vill vara “snälla” och ge henne en bulle. De gör henne bara en björntjänst. I övrigt studerar jag till lärare och har aldrig förstått detta med att bjuda på gelehjärtan på alla hjärtans dag eller godis till påsk eller ens semlor på fettisdagen. I skolan ska barn få en hälsosam kost och godis och socker får föräldrar bestämma på fritiden och övrigas uppgift är att respektera deras val.

  1. sarianne
   sarianne

   Våra äter godis då och då de är så pass stora nu men jag vill verkligen avveckla det här med att bara för att man firar något så måste det innebära fika eller sötsaker. Härligt att läsa din inställning som blivande lärare kopplat till kost i skolan, bra där!

 2. Mia

  Jättebra idé med annat i äggen! Det är verkligen läskigt hur mycket socker det är i godis.
  Vi har också bytt ut godiset i påskäggen. Våra ägg har ofta varit av storleken minsta modellen. Vi har t.o.m. lagt en peng i äggen, känns sådär men våra barn blev glada för de sparade till saker och pengar var då liksom nu kul att få.

 3. Johnna

  Jag tycker att det är toppen!!
  Det känns så tråkigt ibland för barnen bjuds på sötsaker överallt så när man väl är hemma och vill lyxa till det lite med något gott så känns det inte bra eftersom jag vet att de redan fått i sig tillräckligt med socker på annat håll.
  Vi har tur för mina barn får bara påskägg från farmor och mormor och i år var det leksaksbilar, 2 tior, en ringklocka till cykeln, en liten mjukismask och lite torkad frukt och några bitar mörk choklad. Ännu har vi inte infört godis regelbundet till (barnen är 4 och 2) men på kalas får äldsta äta från godispåsen.
  Det är svårt, jag vill ju inte förbjuda helt med risk för någon slags godisuppror när dom blir äldre, samtidigt så vill jag inte vara med på den syn på godis som finns idag.
  Jag växte själv upp med övervikt och när jag var liten hade man inte samma kunskap om socker m.m. men idag vet vi ju vad sockret gör med våra kroppar.
  Jättebra att du tar upp detta så viktiga ämne!!
  Allt gott till dig och din familj!!!
  Johnna

 4. Mona Kristoffersen

  Jeg syns ikke om at påskeegget skal utvikle seg til å bli et dyrt gavekalas så jeg fyller påskeegget med økologisk,;gjerne hjemmelaget godis f.eks popkorn, hjemmelaget marsipan, frukt og litt påskelesning eller et enkelt spill….f.eks kort, yatzy el l ☺

 5. Harriet Klarin

  Nr 3 och 15 var samma. En del av förslagen fick knappast rum i ett påskägg av normalstorlek. Annars stöder jag helhjärtat detta toppeninitiativ! Fattar inte folk som blir så provocerade av att man vill avstå från godis. Samma reaktion möter ofta vi helnykterister när vi vägrar alkohol. För att inte tala om att jag t o m avstår från kaffe och te… Låt folk bestämma själva utan att tjata!

 6. Julle

  Min ettåring och 3,5åring fick Duplo och lite Lindt 85% choklad, och en tur till badhuset :)
  I vår familj är det jag som är väldigt sockerstrikt, medans barnens far som är från irland har en helt annan kultur och skulle väl helst ge dom hamburgare och godis varje dag :S
  Tur att det är jag som står för matlagningen

 7. Kattis

  Våra barn är stora, men ägg får dom. I år blir det fiskedrag, ansiktskräm, doftljus, tvättservett till bilen mm….

 8. Mari B

  Tack för tipsen! Har en son som har diabetes typ 1, och socker är då inte så bra för bs. Både förra året och iår, fås det påskägg utan socker. I år blev det en film och tidning, men nu har jag fler ideér till nästa år.

 9. Andreas

  Hej! Bra inlägg!
  Vi äter alldeles för mycket godis och påsken brukar vara en riktig rekordhelg!

  Tack för din inspiration! Jag fixade påskägg till hela familjen och bytte ut allt vanligt godis mot hälften grejer och hälften ekologiskt godis. Nästa år ska fördelningen bli ännu mindre godis.

  Jag har lärt mig att vissa förändringar måste smygas in… :)

  Med vänliga hälsningar; Andreas

  http://superkroppen.nu/alternativa-paskagg/

  1. sarianne
   sarianne

   Roligt att du gillar inlägget. Jag kan hålla med dig om smygande förändring är bra för att inte chocka totalt:)

 10. Camilla N

  Förra året fick våra barn ett schackspel och loppanspel.
  Väldigt uppskattat.
  De får alltid godisägg av farmor. Det räcker med ett. redan brukar jag ransonera så det räcker 2-3 veckor.
  De där färdigfyllda äggen väger ju ca 5hg. Det är ju sjukt för mycket för en person.

 11. Linda

  Toppen att ni säger ifrån och ger förslag på annat. Vår 3åring har änsålänge bara blivit introducerad till choklad och inte annat godis. Och då är det ett kinderägg eller en chokladpeng som gäller. Hon älskar däremot bär och russinaskarna som varit hennes godis hela tiden. Så russin, bär och små leksaker kör vi på. 1åringen får majskrokar, smörgåsrån och leksak. Partytutor är en bra och uppskattad sak i ägget.

 12. Sara Ejnefjäll

  Bra tips! :) Våra barn önskar sig hellre lego än godis i påskägget. Ja, så vi lägger legobitar i påskägget. Sen får de lite chockladägg av mormor och morfar. Det räcker ju gott det. :)
  Mvh Sara

 13. sofia

  Vi har lagt likadana sockar i våra döttrars ägg, 1år & 3år.
  Och äldsta får en liten porslinskanin :-) Jag tycker att godis inte ska vara det roliga utan jakten efter äggen :)

  1. sarianne
   sarianne

   Det var en rolig idé att syskonmatcha med något och en liten poslinskanin att pynta rummet med är inte helt fel det heller.

  1. sarianne
   sarianne

   Absolut kan det vara någon god lite sötsak, vi lägger säkerligen ner en tablettask eller en mindre chokladbit också!

 14. Lisette K

  Hej hej
  Härligt och bra kämpat
  Vi har valt att inte introducera godis för våra barn. På kalas eller liknande ligger vi steget före och om bjudande familj vill så står vi för våra barns fiskedamms påses innehåll som kan vara tex;
  jojo
  lite bok
  hårspännen
  nagellack
  glas/sten kulor
  studsboll
  små bilar
  rit/antecknings block
  färgpennor
  vattenfärg
  fingerfärg
  glitterpennor
  roligare tandborstar
  mini hårborste
  önskad tidning
  billigare spel
  kortlek
  favorit frukt: oliver, kiwi, kokosnöt, ananas, satsumas beroende på tycke, smak och säsong.
  Hoppas det gav ännu mer som kan hjälpa till till öppet tänkande ang påskäggs fyllnaden….
  Väl mött
  Lisette

  1. sarianne
   sarianne

   Vår äldsta fick godis när hon fyllde fyra första gången, minns att det var världens liv kring det, haha

 15. Thesa

  Fastnade för det du skrev för att jag känner så väl igen det. Mina barn är inte överviktig men valde att inte äta godis på två år och det innebar även att sötsaker som bullar, kakor åt de på kalas. Jag har aldrig som förälder fått försvara ett val som mina barn gjort så mycket som det och insåg då hur laddat detta ämne är. Känns nästan som barn är “onormal” om de inte äter det och föräldrar fick problem när de skulle komma på kalas för hur skulle de göra med de obligatoriska godispåsar. Tycker fler borde tänka att man kan byta ut godiset i äggen för socker får vi i oss på många andra sätt Tack för ett bra inlägg

  1. sarianne
   sarianne

   Jag har förstått ännu mer med det här inlägget att det är ett laddat ämne men viktigt att diskutera.

 16. Ida

  Toppenbra inlägg!
  Har en tre-åring som själv hellre väljer frukt och nötter än godis. Vi har aldrig gjort någon stor grej av godis och inte introducerat något lördagsgodis eller liknande.
  Tyvärr vill gärna de äldre släktingarna ge/muta med kakor och annat sött men sonen vill hellre ha frukt än bulle, haha!
  Till mina syskonbarn gav jag tomatplantor ett år och året efter fick de varsin hallonbuske. De blev jätteglada!

 17. marie

  Nej vad härligt :) Vilka bra tips” Jag efterlyste på min blogg igår tips på sockerfria påskägg. Mina barn äter inte socker i varken mat eller godis så vill fylla äggen med annat kul :) Och idag damp loppibrevet ner i min mail.

 18. Moa

  Visst är tipsen bra men det gäller ju faktiskt att inte ge sina barn en massa onödigt socker varje dag/helg. Gör ju inte så stor skillnad om man skippar det enbart i påskägg! Våra barn (7 och 4) äter inte godis förutom vid högtider som jul och påsk. Så därför fyller jag mer än gärna ett litet påskägg med godis (helst mörk choklad) till min barn.

  1. sarianne
   sarianne

   jag håller helt med dig, vi försöker att hålla oss till kalas och annat och kör hellre grönsaker och dipp å helgerna som barnen tycker är väldigt gott. Vi unnar oss visst lite gott då och då, inget konstigt med det heller inget konstigt om man väljer att avstå helt, upp till var och en, vilket är så härligt att alal kan göra det som passar dem bäst.

 19. Josefin

  Vi gör likadant som ni och det trots att vi inte har överviktiga barn. Men det är ju helt enkelt både onyttigt och onödigt. Mina tips till ägget är fina hårdare eller biobiljett

 20. Madde

  Hej! Väldigt bra skrivet! Jag ger mina syskonbarn påskpåsar med lite roliga småsaker! Försöker alltid hitta något roligt påskpynt som de kan ha framme och plocka fram till varje påsk. Påskägg med godis får de av sina föräldrar i modellen mindre, så att det ser ut som om det är “överfyllt” med godis :)
  Känns ibland som om det blir lite hysteri över allt godis till påsken… Som moster vill jag ju gärna få skämma bort mina syskonbarn, men inte med godis…

  1. sarianne
   sarianne

   Jag köper också någon liten present till mitt syskonbarn för det är ju som du säger man vill gärna skämma bor dem lite :)

 21. Maria

  Vi gav förra året puffat ris till våra 2.5 år gamla syskonbarn som älskar riskakor. De blev superglada och föräldrarna uppskattade det även om det blev stökigt när barnen spillde.

 22. Sara - Yrla och Noels mamma

  villa bra tips. Vi brukar pyssla mkt med barnen, mina barn älskar att pyssla som du säkert sett på dagis när du jobbar :) iår blir det bio biljett, tatueringar och några fröer i påskägget så vi kan så tillsammans och vattna tillsammans. Godis får dom ju ändå av släkten. Jätte bra blogg för övrigt, ha en bra påsk Med vänlig hälsning, Sara Yrla och Noels mamma

 23. Therese

  Min son fick förra året (3år) tandborste och tandkräm i favoriten bamse och så fick han även tatueringar det va populärt.. I år har jag “skickat” brev till påsk haren att min 4 åring vill han en armbandsklocka :)

 24. em

  Träpärlor! Det är jättemysigt att pyssla och göra halsband. Ni kan också köpa kit att göra egna små påsk-käringar och kycklingar med, finns säkert på panduro hobby :) Vi ger inte heller godis. 85 procentig choklad, lite, nån gång bara.

 25. gunilla jenzen

  Längesedan jag slutade ge bort godis! Påskägg, presenter eller julklappar blir kläder,leksak eller en peng, så de kan spara eller köpa något de önskar sig! Allt beroende på hur gammalt barnet är! Bra tips är såpbubblor, biobiljett eller till badhuset.

 26. Madelaine

  Hoppas fler väljer detta. För socker är inte bra för någon. Inte ens om man är pinnsmal.

  Vår plan ser likadan ut. Kört det på påsken till vår lilla 4-åring. Det blir pyssel och leksak i ägget och vi har meddelat farmor/mormor mfl. Vi gör på samma sätt med lördagsgodis. Hon får istället spara till sina favoritleksaker. När hon själv får välja väljer hon då bort godis. Vi har också ett överviktigt barn som trots att hon alltid ätit nyttigt inte kan unna sig någonting sött. Trist. För som du skriver är det svårt när alla har för vana stt äta godis, kakor, glass och bullar vareviga dag. Vi sparar det söta till särskilda tillfällen. Blir mer speciellt då också.
  Tack för din text.
  Med vänlig hälsning,
  Madelaine

  1. sarianne
   sarianne

   Smart idé att låta barnen spara slantarna. Härligt med någon i samma situation, som förstår – på riktigt! Känns som att det är väldigt provocerande i mångas ögon att tacka nej eller mostå sötsaker, konstigt tycker jag!

 27. Anonym

  Härligt inlägg! Har normalatora barn men tycker ändå att både barn o vuxna kunde dra ner på sockret. Men de flesta himlar sig då vi inte vill ge vår 1 åring kakor på kalas… Hon måste ju också få smaka…! Varför? Då hon blir lika lycklig av att få mandariner, äppelbitar mm bara hon får något på sin egen tallrik.

  1. sarianne
   sarianne

   Känner igen det där, vår äldsta fick inte sötsaker innan hon fyllde fyra, inget som hon saknade eftersom hon inte visste vad det var och som du säger hon var precis lika nöjd med mandariner eller en smörgås. Är det att andra föräldrar får presatationsångest? Vi dömmer ju ingen för att de ger sina barn proppfyllda påskägg eller ger sötsaker innan fyra årsålder så varför ska det vara så hemskt att avstå ifrån dem?

  1. Lisette K

   Tuffare strumpor
   Spel köp till telefonerna
   Hej
   Ingen amning mina är 3 och 5…
   Telefon skall
   Hörlurar (eller vad det heter)
   Smycken
   Tuffare mössor och vantar
   Roligare tandborstar med tandkräm till
   Nagel fix kitt
   Något vettigt som gav inspiration?!?!
   Väl mött
   Lisette

  2. Lisette K

   Hej
   Ingen aning våra barn är 3-5år
   Men kanske;
   Tuffare strumpor
   Hårsnoddar/band/spännen
   Nagel fix/kitt
   Mobilskal
   Hörlurar
   Pengar/köp till mobilen (till lärorika spel

  3. Lisette K

   Hej hej
   Ingen aning våra barn är 3-5år
   Men kanske;
   Tuffare strumpor
   Hårsnoddar/band/spännen
   Nagel fix/kitt
   Mobilskal
   Hörlurar
   Pengar/köp till mobilen (till lärorika spel

  4. Lisette K

   Ingen aning våra barn är 3-5år
   Men kanske;
   Tuffare strumpor
   Hårsnoddar/band/spännen
   Nagel fix/kitt
   Mobilskal
   Hörlurar
   Pengar/köp till mobilen (till lärorika spel

 28. linda

  Wilma har önskat sig Kritor i tjockare modell i sitt påskägg av farmor och farfar. O av oss blir det ett servisset.

 29. anja

  Strålande tänkt. Kämpa på mot andras åsikter, fler kommer att följa efter er.
  För äldre barn kan presentkort på H&M, biokort osv vara ett bra alternativ. Finns att köpa på tex ICA.

  1. sarianne
   sarianne

   Presentkort är alltid en bra idé, vi köper oftast lite småsaker tycker inte att det behöver vara något rejält alls, våra barn tycker nog själva skattjakten fram till ägget är det allra roligaste.

 30. Linda

  Så här har min mamma gjort i många år och aldrig har vare sig jag, min bror eller våra barn saknat godiset!

  1. sarianne
   sarianne

   Lagom av allt, vill jag köpa mig en liten godispåse så gör jag det oavsett om det är påsk eller inte, men att överfylla ett påskägg bara för att känns inte alls bra oavsett om man har barn med övervikt eller inte.

 31. TS

  Min mamma vägrar ge godis till barnen!
  De ska bli glada för att JAG kommer inte för att de får godis av mig! Säger hon. Så skönt.
  I år blir det pengar till bio

  1. sarianne
   sarianne

   Bra inställning, tyvärr tror jag att väldigt många förväntar sig att få påskägg av både den ena och den andra att man tar bort själva tacksamheten.

 32. Helena

  Om min dotter fick frukt i sitt ägg skulle jag bli rasande. Frukt har vi fri tillgång till hemma det är inget man ger i present. I övrigt många bra förslag. Jag ger godis i lagom mängd men jag fyller på med presenter för att hon ska få ett större ägg.

  1. sarianne
   sarianne

   Jag är nog mer åt hållet, tacksam över att man fick något överhuvudtaget oavsett om det är frukt eller inte. Håller med dig om godis i lagom mängd, det är inga problem men jag tror att ganska få får i lagom mängd just över påsken, sen behöver man ju inte äta upp det bara för att man får det :)

   1. Helena

    Precis. Jag har en dotter som inte äter mer hur mycket hon än får. Jag slänger 80% av hennes lördagsgodis varje vecka. Köpa är roligare än att äta. Här går det dock blåbär (amerikanska) i mängder.

 33. Nadja

  Hej, jag kikade in för att läsa om dina tips men fastnade så för det du skriver om hur det är att ha ett barn med övervikt. Och hur svårt många har att förstå vikten av det.
  Jag har en son som är överviktig, försökte med hjälp av skolan ta tag i “problemet” Dvs, minska sockerintagen, minska gosaker. Så jag berättade såklart för övrig släkt, mormor och gammelmormor att jag vill ha lite koll på vad han stoppar i sig, se till så det når fram till mig om han ätit middag hos mormor så han inte äter två gånger osv. (Hon bodde på samma gata) Istället så kom mina barn tillslut hem och berättade att de fick bullar,muffins, kakor, oboy, pizza, godis, glass mm (på samma tillfälle) men att mormor sagt åt dem att inte berätta för mamma. Men det är ett av de viktigaste jag/vi lärt barnen Att inte ljuga. Så istället för att lyssna på mig och hjälpa sonen till ett sundare liv, om inte nu men iaf tills vuxen ålder så blev jag tillslut tvungen att minska på hennes tid med barnen.

  De tror att de är snälla, “han tycker ju att det är gott och han blir så glad”

  ..men sen då?

  Ja livet är inte alltid lätt, med sötsaker tillgänglig överallt…

  1. sarianne
   sarianne

   Det är verkligen svårt att sätta sig in i det här med barn med övervikt om man inte är där själv, att hela tiden behöva tänka till och vara ett föredöme, det ÄR svårt att prata med barnet om det men väldigt nödvändigt. Jag har fått väldigt bra stöd ifrån skolan, vilket är jätteskönt. Bara fortsätta och kämpa!

 34. Carina

  Bra skrivit!!
  Våra barn är normalviktiga men vi ger inte våra barn 5 och 3,5 år godis. De får choklad ibland annars är det mest popcorn och nötter. I våra ägg har vi saker. Ifjol fick de en egen termos.

  1. sarianne
   sarianne

   Vi har en av varje, en som underviktig men oavsett vikten tycker jag att det blir på tok för mycket godis under påsken!

 35. Stephanie

  Bra initiativ- håller helt med dig! Här blir det inget godis- fattar inte att många har så svårt att respektera det. Andra förslag till påskägget kan vara pyssel (typ från panduro), kläder, biobiljetter & nötter :)

 36. Carina

  Håller verkligen med i allt du skriver. Har själv inte problem med övervikt på mina barn men den äldsta var rund som 3 åring o då började jag tänka mycket på vad man ger barnen o redan då bestämde jag mig för att ge barnen annat i påskäggen än sötsaker. Har gett ficklampor o solglasögon o igår funderade jag på lite annat smått o roligt.

 37. Camilla

  Jag och min sambo gav bort vårt nintendo wii i påskägget till min systerson och systerdottern fick grejer till sitt dockskåp när vi firade påsken med dem ett år :) Godis fick dem när de gick runt och var påsk kärringar ist :)
  Kan säga att min syster och hennes man vart överlyckliga över att vi inte gav dem godis :)