Högläsning – Sarianne
sarianne

Sarianne

Högläsning

En av de saker som engagerar mig här i livet är vikten av högläsning med och för barn.

En mysig lässtund tillsammans ger så mycket mer än bara själva läsningen, det generar i en härlig stund tillsammans en plats för samvaro och samspel mellan barn och vuxen. Faktiskt är det så att vi lika ofta läser här hemma genom att bara titta på bilderna och prata kring dem som att ägna åt sig traditionell läsning. Det här med att upptäcka fantasin som finns i en bok och att barnet själv kan lära sig en bok utantill och läsa för mig som vuxen är ett magiskt ögonblick.

Läsning främjar också barnens språkutveckling, barn som blir lästa för har betydligt fler ord med sig när de börjar skolan en viktig aspekt som borde öka motivationen att läsa mer för sina barn. Trots att vi idag har kunskapen om vad högsläsning ger så har antalet föräldrar som läser för sina barn minskat från 80% till 35%. En stor skillnad, hösten och vinter tycker jag lockar till ännu mer läsning. Krypa upp i soffan framför brasan eller efter uteleken under filt.

högläsning

 

högläsning

 

Läser du för barnen?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Jag läser mycket för och med barnen och har alltid gjort. Både de små och de stora gillar att lyssna när jag läser och vi varierar böckerna, ibland bilderböcker, ibland klassiker och ibland något som de större väljer. De är 7 och 11 år så det brukar inte bli något som de små inte kan höra på.