App: ABC Puzzles – Sarianne
sarianne

Sarianne

App: ABC Puzzles

Den här appen är på engelska men jag tycker ändå att det finns mycket att prata kring vid användandet av just den här appen: ABC Puzzles.

Det börjar med att man klickar på ett av de olika djuren för att välja vilket djur man vill pussla ihop. Din uppgift blir då att till exempel sätta ihop myran, det finns olika former så gäller det att hitta rätt. När pusslet är färdigt berättar en engelsk röst vad djuret heter på engelska. Där kan du som vuxen fråga barnet massor av frågor istället:

 • Vad är det för färg på djuret, hur låter det?
 • Hur många ben har djuret, är svansen lång eller kort, är djuret stort eller litet, är det större eller mindre än till exempel en elefant. Går djuret långsamt eller är det snabbt, går du snabbare än djuret, vem är stört du eller djuret?
 • Vad börjar djuret på för bokstav, vilken bokstav börjar ditt namn på, ska vi skriva det tillsammans eller kan du skriva (beroende ålder på barnet). Hur många bokstäver är det i myra, är det fler eller färre bokstäver i ditt namn?
Som du ser finns det massor att samtala om kring bara just den här appen, även om den är på engelska och egentligen ger fel information för våra barn som bor i Sverige, myra börjar ju inte på a hos oss. När jag väljer appar så kikar jag istället på bilderna:
 • Vad berättar bilden för mig?
 • Kan jag använda det här på något sätt så det blir ett lekfullt lärande?
 • Beroende på vilka “glasögon” jag har och vilket syfte jag har med appen så går det ofta att koppla alla till både matematik, språk, livskunskap, omvandla appen till din egen och samtala kring den.
Ofta är det mycket fokus på vad som är rätt och fel i en app, det vill säga att man får ett plingande ljud om barnet gör rätt, många gånger väljer jag att ta bort fokus från det och som sagt omvandlar appen till min eget en grund för ett lekfullt lärande!
Vad är din erfarenhet av olika appar?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ylwa
  ylwa

  Å måste var perfekt för min mellantjej som introducerades i engelskan nu i 2:an. Hon kan prata en hel del och säga en hel del, men här kan hon ju lära sig hur det stavas också. Perfekt. Funkar appen på både Ipad och androidplattor?