Saltat islyft – Sarianne
sarianne

Sarianne

Saltat islyft

Vad hittar vi på denhär veckan då?

Den här veckan visar jag er det så kallade salt lyftet. Ren magi om du frågar barnen men hur kommer det sig att du kan lyfta isbiten med bara hjälp av en tråd?

Du behöver:
– Två glas med vatten
– Tråd (jag hade barn garn hemma, rekommenderar någon annan tråd tex mattvarp)
– Salt

Jag tycker om att jämföra, varför blir det si eller så här och inte där. Reflektioner ring jämförelser kan diskuteras i all oändlighet. Plocka fram två glas och fyll dem med vatten. Lägg eller eller flera isbitar i vardera glas. Därefter placerar du bomullstråden över isbitarna i båda glasen. I det ena glaset strör du över salt.

Vänta i en minut och sedan kan du lyfta upp isbiten med hjälp av tråden. Men bara den där du har hällt alt över!

Varför fungerar det?
När salt strös på isbiten löser sig en del salt i det vattenskikt som finns ovanpå. Denna lösningsprocess, en så kallad spontan endoterm process, stjäl värme från omgivningen, dvs det går åt värme för att lösa upp saltet i vattnet. Värmen tas bl a från vattenskiktet ovanpå isbiten som då fryser till is. På detta sätt fryser tråden fast och man kan lyfta upp isbiten med tråden.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
sarianne

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.