Sarianne

Prata genom slangen

Det här experimentet handlar om att transportera ljud, förstärka ljud samt akustik. Att skapa en egen ”telefon” genom att prata med varandra genom slangen är hur kul som helst. Tänk på att informera barnen om att inte skrika eller prata för högt då ljudet hörs väldigt bra.

Du behöver:

  • En trädgårdsslang (som det inte är vatten i).
  • Någon att prata med

Instruktioner:

Försök att ordna så du har en slang som är så pass lång att barnen kan stå en bit ifrån varandra, helst så att de inte ser varandra – antingen genom två olika rum eller runt husknuten om man vill göra detta utomhus. Be barnen att prata med varandra genom slangen. Vi roade oss med det här läääänge igår, både mamman och barnen tyckte det var lika roligt sen är ju mamman i och för lite mer åt det barnsliga hållet.

Snabb fakta:

Ljudet transporteras inne i slangen, detta beror på att ljudvågorna studsar mellan vattenslangens väggar fram till slutet av ”tunneln” (vattenslangens ände).

Summan av kardemumman: Super enkelt, det behövs nästan inget material, barnen håller sig sysselsatta länge och framför allt det är ett roligt sätt att spendera lite tid tillsammans med sina barn.

 

Passar även på att tipsa om ett annat roligt experiment som man med fördel kan dra igång hemma under semestern:

Green Science – Väderstation

Detta experiment lämpar sig till lite äldre barn, men här hemma är 4åringen med och kikar.
Ett fantastiskt experimentkit där du genom att observera och anteckna kan följa väderväxlingarna och samtidigt lära dig viktig fakta om vädret – med din alldeles egna väderstation. Du kan också experimentera med växthuseffekten och skapa ett terrarium i flaskan. Byggsatsen innehåller en vindsnurra, vindmätare, termometer och en regnmätare samt detaljerade instruktioner. Allt du behöver för att komma igång är en tom pet-flaska.

Ett inspirerande och spännande experimentkit för den miljömedvetna! Perfekt att ge bort i present. Experimentet finner du hos Blå Elefant och priset ligger på 169:-

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.